Μιλώντας στο παιδί μας

Οι γονείς αναρωτιούνται καθημερινά για το πώς να αναθρέψουν και να εκπαιδεύσουν το παιδί τους.

Η κατάκτηση της ομιλίας είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και για τον λόγο αυτό πολλές φορές αγχώνονται και δεν ξέρουν τι πρέπει πραγματικά να κάνουν.

Τα κοντινά πρόσωπα και κυρίως οι γονείς, είναι αυτοί που μπορούν να προωθήσουν ουσιαστικά την κατάκτηση της γλώσσας. Το σημαντικότερο που πρέπει να γνωρίζει κάθε γονιός είναι ότι μιλώντας συνεχώς με το παιδί του σίγουρα θα καταφέρει το καλύτερο.

Τι μπορείτε να κάνετε ως γονέας για την ανάπτυξη και την προώθηση της ομιλίας του παιδιού σας.

0 έως 2 ετών:
1. Θα πρέπει να μιλάτε συχνά με το μωρό σας. Να περιγράφετε τι είναι αυτό που κάνετε, τα αντικείμενα και τα πρόσωπα που βρίσκονται στο χώρο, καθώς και τι κάνει το ίδιο το μωρό σας.
2. Σε περιπτώσεις διγλωσσίας, να μιλάτε στη μητρική γλώσσα του μωρού και μόνο, για να αποφευχθούν κατά το δυνατό συγχύσεις της γλώσσας.
3. Να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε συχνά τη «μωρουδιακή» γλώσσα.

2 έως 4 ετών:
1. Πρέπει να τηρείτε τη χρήση της μητρικής και μόνο γλώσσας.
2. Είναι σημαντικό να μιλάτε συχνά με το παιδί σας για καθημερινά ζητήματα, όπως τι κάνουμε τώρα, γιατί το κάνουμε, που θα πάμε και τι θα κάνουμε κ.α.
3. Να απαντάτε στις ερωτήσεις του παιδιού σας με υπομονή.
4. Να του διηγείστε ιστορίες χρησιμοποιώντας εικονογραφημένα βιβλία και να αφηγείστε παραμύθια.
5. Να περιγράφετε εικόνες από εικονογραφημένα βιβλία.
6. Να συζητάτε και να σχολιάζετε τις ζωγραφιές του παιδιού.
7. Να φέρνετε το παιδί σας σε επαφή με άλλα παιδιά, να το πηγαίνετε στην παιδική χαρά, σε ομάδες παιχνιδιών και σε σταθμούς φύλαξης.
8. Να αφήνετε το παιδί σας να παίζει μόνο του.

4 έως 7 ετών:
1. Να εξηγείτε στα παιδιά ποιος μιλάει, πως και γιατί.
2. Να μιλάτε συχνά με το παιδί για καθημερινά ζητήματα, όπως τι συμβαίνει γύρω του, πώς λειτουργεί το κάθε αντικείμενο, γιατί αυτό είναι έτσι, ποιος είναι ποιος, ποιος κάνει τι κ.α.
3. Να διηγείστε στο παιδί για τη δική του παιδική ηλικία καθώς και των συγγενικών του προσώπων.
4. Να του διηγείστε ιστορίες με εικονογραφημένα βιβλία και κόμικς.
5. Να του διαβάζετε συχνά παιδικά βιβλία.
6. Στα παιδιά αρέσει να βλέπουν συνεχώς ταινίες. Θα ήταν καλό να τις βλέπετε μαζί και στη συνέχεια να τις σχολιάζεται και να συζητάτε για αυτές.
7. Να βάζετε τα παιδιά σας να ακούνε επανειλημμένως ηχογραφημένες ιστορίες με το αντίστοιχο εικονογραφημένο βιβλίο. Στο τέλος, μπορείτε να συζητάτε για τις ιστορίες αυτές, να ταιριάζετε τις εικόνες με αυτά που άκουσαν, να περιγράφετε την ιστορία, να κάνετε ερωτήσεις, να περιγράφετε τις εικόνες κ.τ.λ.

7 έως 9 ετών:
1. Να μιλάτε συχνά με το παιδί για καθημερινά ζητήματα, που αφορούν το σχολείο, τις εργασίες, το φαγητό, τις διάφορες επισκέψεις, τα μελλοντικά σχέδια για το σαββατοκύριακο ή τις διακοπές, την άθληση, κ.τ.λ.
2. Να του διηγείστε ιστορίες χρησιμοποιώντας εικονογραφημένα βιβλία.
3. Να του διαβάζετε παιδικά βιβλία και να του κάνετε διάφορες ερωτήσεις κατανόησης.
4. Να βλέπετε μαζί τους παιδικές ταινίες, καθώς και να ακούτε ηχογραφημένες ιστορίες μαζί με το αντίστοιχο βιβλίο.
5. Να πηγαίνετε τα παιδιά σας σε δανειστικές βιβλιοθήκες και να παίρνουν υλικό ανάγνωσης από εκεί.
6. Να διαβάζετε μαζί με τα παιδιά ειδικά βιβλία για θέματα, τα οποία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή προκαλούν το ενδιαφέρον των παιδιών.
7. Να πραγματοποιείτε μαζί διάφορα πειράματα που περιγράφονται στα ειδικά βιβλία, να μαγειρεύετε, να κάνετε μαζί τα ψώνια του σπιτιού κ.α. τα οποία ενισχύουν την μεταξύ σας επικοινωνία, καθώς το παιδί τα κατακτά μόνο μέσα από τον διάλογο μαζί σας.

10 έως 12 ετών:
1. Να μιλάτε συχνά με το παιδί για καθημερινά ζητήματα, όπως για το σχολείο, τις εργασία, τις σχέσεις, τη συμπεριφορά, την επικαιρότητα, τη σημασία του διαβάσματος κ.τ.λ.
2. Να φροντίζετε ώστε να αφιερώνετε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για ανάγνωση με το παιδί σας σε καθημερινή βάση.
3. Να βοηθάτε το παιδί να βρίσκει τα βιβλία που θέλει να διαβάσει με διάφορους τρόπους. Άλλοτε από μια βιβλιοθήκη, άλλοτε από κάποιο βιβλιοπωλείο ή ακόμα και από το internet.
4. Να γίνεστε συνδρομητές σε ένα περιοδικό που αφορά τα παιδιά, και όταν το παιδί το διαβάσει να συζητάτε τα διάφορα θέματα και κυρίως αυτά που του τράβηξαν την προσοχή.
5. Να εγκαταστήσετε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή στο σπίτι. Τα παιδιά μπορούν να τον μάθουν καλύτερα μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Ακόμα μπορείτε να μάθετε στο παιδί σας να βρίσκει πληροφορίες μέσα από το Internet και να συζητάτε για αυτές.





"Λόγος & Γραφή" (Αχαρνές)
Κέντρο Επικοινωνίας, Λόγου,
Ανάγνωσης & Γραφής

Νίκη Σταμάτη,
Λογοθεραπεύτρια
Μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος