Προτεινόμενα παιχνίδια για παιδιά

Σας προτείνουμε απλά παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά προσχολικής και πρώιμης σχολικής ηλικίας.

- ΤΟΥΒΛΑΚΙΑ, ΚΥΒΟΙ:
παίζετε μαζί του φτιάχνοντας διάφορα αντικείμενα, όπως γέφυρες, πύργους, σπίτια, τρένα, αυτοκίνητα, ανθρώπους και ό,τι άλλο φαντάζεστε!

- ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ, ΠΗΛΟΣ:
όπως παραπάνω, μπορείτε να σχηματίσετε πολλά αντικείμενα , όπως ζώα, μέσα μεταφοράς, ανθρώπους.

- ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξυλομπογιές, δαχτυλομπογιές, μαρκαδόρους, κηρομπογιές και άλλα χρώματα για ζωγραφική. Αν το παιδί δεν ξέρει να ζωγραφίσει, είτε θα του πιάσει το χέρι και θα κάνετε μαζί απλά σχέδια , είτε θα κάνετε εσείς μία εικόνα γραμμή – γραμμή, ώστε να την αντιγράφει τμηματικά , ανάλογα με τις οδηγίες που σας ‘έχουν δοθεί από τους θεραπευτές.

- ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ:
Αν το παιδί δείχνει ενδιαφέρον για τα παραμύθια , το αφήνετε να επιλέξει εκείνο ένα παραμύθι και του διαβάζετε σιγά – σιγά , κάνοντας ερωτήσεις και δίνοντας απαντήσεις στις ερωτήσεις του παιδιού, ώστε να το κατανοήσει.

Αν το παιδί δε δείχνει ενδιαφέρον, του δείχνετε τις εικόνες, λέτε απλές προτασούλες για κάθε εικόνα και το παροτρύνετε απλά να ξεφυλλίσει το παραμύθι.

- ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ: Παίρνετε το παιδί αγκαλιά και παίζετε μαζί του, του λέτε τραγουδάκια, προσπαθώντας να κάνετε το παιδί να σας κοιτά στα μάτια.

-ΚΙΝΗΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: Η κίνηση είναι πολύ σημαντική για το παιδί και το βοηθά να γνωρίσει το σώμα του. Μορείτε να παίζετε μαζί του μπάλα, να κάνετε ασκησούλες γυμναστικής, να πηγαίνετε στη θάλασσα, να το μάθετε ποδήλατο κτλ Ό,τι καλύτερο στην περίπτωση αυτή είναι η ένταξη σε κάποιο άθλημα κατά τον ελεύθερο χρόνο το παιδιού.

- ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ: όταν κάνετε δουλείες στο σπίτι, πάρτε κοντά σας το παιδί ζητήστε του να κάνει τις ίδιες κινήσεις με εσάς και να σας βοηθήσει , εξηγώντας του με απλές προτασούλες τι κάνετε. Είναι σημαντικό για το παιδί να νιώθει ότι επικοινωνεί μαζί σας αντί να περιφέρεται άσκοπα μέσα στο σπίτι.

- ΠΑΖΛ:
δίνουμε στο παιδί παζλ αντίστοιχης δυσκολίας με την ηλικία και τις ικανότητές του.



ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Tο συμβολικό παιχνίδι είναι και αυτό αντίστοιχο της ηλικίας. σε μικρότερα παιδιά παίζουμε με το τηλέφωνο και παριστάνουμε ότι μιλάμε μαζί του , κάνουμε τα ζωάκια, παίζουμε με τα αυτοκίνητα, τα κυζινικά σκεύη , τις κούκλες, τα ρομπότ κτλ: με μεγαλύτερα παιδιά μποριούμε να παίξουμε παιχνίδια ρόλων, όπως το δάσκαλο και το μαθητή, το μανάβη, τον περιπτερά , το γιατρό το μάστορα κτλ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ: υπάρχουν παιχνίδια – εργαλεία που δίνουν μεγάλη χαρά , κυρίως στα αγόρια. Το παιδί έχει την ευκαιρία να καρφώσει, να βιδώσει, να ξεβιδώσει, να συναρμολογήσει αντικείμενα, να γνωρίσει τα βασικά εργαλεία. Βοηθούν στον οπτικο-κινητικό συντονισμό.

ΕΝΣΦΗΝΩΣΕΙΣ:
ενσφηνώσεις ονομάζουμε τα παιχνίδια στα οποία το παιδί βγάζει κάποια αντικείμενα (σχήματα, εικόνες, πιόνια) από τη θέση τους και τα βάζει πάλι μόνο στην ίδια θέση όπου υπάρχει η αντίστοιχη υποδοχή. Βοηθούν στη λεπτή κίνηση του παιδιού και τη συγκέντρωση και τα βάζει πάλι μόνο στην ίδια θέση όπου υπάρχει η αντίστοιχη υποδοχή. Βοηθούν στη λεπτή κίνηση του παιδιού και στη συγκέντρωση.

Είναι πολύ σημαντικό κάθε μέρα να ολοκληρώνεται με κάθε παιδί τουλάχιστον 3-5 δραστηριότητες.

Με τον τρόπο αυτό , βοηθάτε το παιδί σας να:
•  Επικοινωνεί μαζί σας
•  Οργανώνεται
•  Συγκεντρώνεται
•  Αποκτά όρια κι ενδιαφέροντα
• Βάζει στόχους
• Αποκτά αυτογνωσία


Κεχρή Σωτηρία
"Λόγος & Γραφή" (Αχαρνές)
Κέντρο Επικοινωνίας, Λόγου,
Ανάγνωσης & Γραφής