Σημαντική είναι η οργάνωση της μελέτης, του καθημερινού αγώνα, με τον οποίο είναι αντμέτωπες οι οικογένειες.
Αρχικά, είναι καλό να υπάρχει ρουτίνα στη μελέτη. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούμε προβλεψιμότητα κι αίσθηση ασφάλειας στα παιδιά. Με τον όρο 'ρουτίνα' εννοούμε ότι το παιδί καλό είναι να μελετά στον ίδιο χώρο κάθε μέρα και να ξεκινά αντίστοιχη ώρα τη τη μελέτη. Το πιο κατάλληλο περιβάλλον μελέτης είναι το γραφείο στο δωμάτιο του παιδιού ,το οποίο καλό είναι να είναι λιτά διακοσμημένο με τα παιχνίδια μέσα σε ντουλάπες ή κουτιά, κυρίως σε παιδιά που παρουσιάζουν διάσπαση προσοχής και δυσκολίες συγκέντρωσης.
Προτείνεται ο μαθητής να οργανώνει μόνος τη μελέτη ακολουθώντας τις οδηγίες:
Ξεκινάμε διαβάζοντας το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας και τοποθετώντας στη σάκα τα βιβλια των μαθημάτων που δεν απαιτούν μελέτη (π.χκαλλιτεχνικά). Σε ένα χαρτί γράφουμε σε στήλη τη σειρά των μαθημάτων που θα διαβάσουμε, ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ (π.χ. ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ, ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ κλπ).
Βάζουμε δίπλα μας τα βιβλία και τετράδια των μαθημάτων με τη σειρά που είναι στο χαρτί. Κάθε φορά που ολοκληρώνουμε ένα μάθημα, το διαγράφουμε με μία γραμμή και βάζουμε το βιβλίο μέσα στη σχολική τσάντα. Απαραίτητος στόχος στο σχεδιασμό προγράμματος είναι να οπτικοποιούμε και τα διαλείμματα. π.χ.
ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΓΛΩΣΣΑΣ
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ κλπ
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ κλπ
Ο μαθητής θα μιλήσει στο γονέα που βοηθά τη μελέτη, θα πιει νερό, θα ξύσει το μολύβι μόνο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, όχι ενδιάμεσα. Προτείνονται τα διαλείμματα να είναι συχνά και ολιγόλεπτα (3΄ - 5΄). Σε μελέτη που διαρκεί πολλές ώρες, ενσωματώνουμε ένα μεγαλύτερο διάλειμμα (περίπου 15΄).
'Οταν η μελέτη ολοκληρωθεί η σχολική τσάντα είναι έτοιμη !
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ:
• Ξεκινάμε όσο πιο νωρίς γινεται!
• Στόχος είναι η αυτονόμηση στη μελέτη. Ο γονέας μειώνει σταδιακά και διακριτικά τη συμμετοχή του.
• Ξεκινάμε από τα πιο δύσκολα μαθήματα γιατί είμαστε πιο ξεκούραστοι!
• Εξασφαλίζουμε ήσυχο περιβάλλον .
• Διαμορφώνουμε ήρεμο και θετικό κλίμα για να βοηθήσουμε τη συγκέντρωση και την επίδοση του παιδιού.
Αν παρ'όλο που οργανώσατε τη μελέτη, παραμένει πολύωρη κι εξαντλητική, ενημερώστε τον εκπαιδευτικό για τη διάρκεια της .ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ για ένα μαθητή Δημοτικού να μελετά πολλές ώρες, ακόμα και αν έχει επαρκή σχολική επίδοση. Είναι πιθανό να υφίστανται μαθησιακές δυσκολίες ή δυσκολίες συγκέντρωσης και να χρειάζεται την αξιολόγηση ,ακόμα και τη βοήθεια ειδικού.
Καλές γιορτές!
Με Υγεία, Δύναμη, Χαρά και Πρόοδο !
Σωτηρία Κεχρή, Ψυχολόγος,
Επιστημονική Διευθύντρια “Λόγος & Γραφή”
Με Υγεία, Δύναμη, Χαρά και Πρόοδο !
Σωτηρία Κεχρή, Ψυχολόγος,
Επιστημονική Διευθύντρια “Λόγος & Γραφή”