Η στάση της οικογένειας είναι και στον τομέα αυτό κυρίαρχη, τόσο σε επίπεδο οργάνωσης, όσο και σε ψυχο-συναισθηματικό επίπεδο. Οι μαθητές καλό είναι να έχουν ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, διατροφής και μελέτης κι ένα ξεκάθαρο εβδομαδιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Επίσης, είναι σημαντικό, εξαρτάται όμως και από πρακτικούς παράγοντες, να διατηρούμε σταθερά την ώρα έναρξης, τον χώρο μελέτης, καθώς και το πρόσωπο που βοηθά το παιδί. Στόχος είναι πάντα η αυτονόμηση του παιδιού και η αξιοποίηση του γονέα για τις απορίες ή επεξηγήσεις. Ως προς τη μελέτη, συνοδεύουμε τα παιδιά στην Αη Δημοτικού και μειώνουμε σταδιακά τη συμμετοχή μας, αφουγκραζόμενοι πάντα τις δυνατότητες και τις ανάγκες του παιδιού. Η εστίασή μας είναι στην ολοκληρωμένη προσπάθεια και όχι απαραίτητα στο αποτέλεσμα, πόσω μάλλον στη βαθμολογία. Αν παρατηρούμε, ωστόσο, ότι συχνά η επίδοση δεν είναι ανάλογη της προσπάθειας ή ότι η διάρκεια που απαιτείται είναι πολύωρη, οφείλουμε να διερευνήσουμε τις αιτίες. Συζητάμε πρώτα με το παιδί κι έπειτα με τον εκπαιδευτικό, καθώς είναι πιθανό να υποβόσκουν συναισθηματικές ή μαθησιακές δυσκολίες, καθώς και δυσκολίες συγκέντρωσης.
Σχετικά με τους συναισθηματικούς παράγοντες, η σχολική επίδοση είναι ισχυρό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, γεγονός που εκφράζει την επιθυμία των γονέων να φροντίσουν την πρόοδο των παιδιών τους. Σε κάποιες περιπτώσεις , όμως, οι υπερβολικές προσδοκίες της οικογένειας, η πίεση για υψηλές μαθησιακές επιδόσεις αντανακλά τα δικά τους όνειρα που δεν εκπληρώθηκαν, τις δικές τους χαμένες ευκαιρίες είτε τη ανάγκη τους να προβληθούν και να δικαιωθούν μέσα από το παιδί . Σχετικά με τους συναισθηματικούς παράγοντες, η σχολική επίδοση είναι ισχυρό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, γεγονός που εκφράζει την επιθυμία των γονέων να φροντίσουν την πρόοδο των παιδιών τους. Σε κάποιες περιπτώσεις , όμως, οι υπερβολικές προσδοκίες της οικογένειας και η πίεση για υψηλές μαθησιακές επιδόσεις αντανακλούν τα δικά τους όνειρα που δεν εκπληρώθηκαν, τις δικές τους χαμένες ευκαιρίες είτε τη ανάγκη τους να προβληθούν και να δικαιωθούν μέσα από το παιδί .
Κάθε μαθητής, ουσιαστικά κάθε εγκέφαλος λειτουργεί διαφορετικά στο τι και πώς καταγράφει, επεξεργάζεται, κατανοεί και επικοινωνεί. Οι γονείς, μέσα από τη στάση τους, δείχνουν στα παιδιά τους τι είναι σημαντικό για εκείνους, διαμορφώνουν το συναίσθημα στην οικογένεια και ορίζουν το κλίμα ,τις περισσότερες φορές ασυνείδητα. Όταν , λοιπόν, ένας γονέας ξεπροβοδίζει το παιδί για το σχολείο λέγοντας ‘’ Να περάσεις όμορφα σήμερα’’, δίνει διαφορετικό μήνυμα από εκείνον που λέει ‘’Μην κάνεις κανένα λάθος, τα ξέρεις όλα!’’ ή ‘’Μην με καλέσει πάλι η κυρία! ‘’ ή ‘’Μη χαζεύεις την ώρα του μαθήματος’’. Όπως κι ένας γονέας που υποδέχεται το παιδί ρωτώντας ‘‘Είχες μία καλή μέρα στο σχολείο’’; δημιουργεί διαφορετικό κλίμα από κάποιον που θα τσεκάρει μέσα από την ερώτησή του τη διαγωγή ή την επίδοση του παιδιού. Ο γονέας αυτός πιθανόν θα χάσει την ευκαιρία να μοιραστεί το παιδί αυθόρμητα τις εμπειρίες του μαζί του. Κατά συνέπεια, δε θα μπορεί να είναι το βασικό πρόσωπο αναφοράς στο οποίο θα απευθυνθεί το παιδί ό,τι του συμβεί. Από την άλλη, θα τον ακούσει κανείς να παραπονιέται για την μυστικοπάθεια του παιδιού ή θα τον δει να το κατασκοπεύει και να εκμαιεύει μέσα από άλλες πηγές, για παράδειγμα, από ένα συμμαθητή τι πραγματικά συμβαίνει στο σχολείο.
Μία από τις πιο σημαντικές αξίες που έχουν να μεταδώσουν οι γονείς στα παιδιά τους είναι η υπευθυνότητα και η συνέπεια και αυτό θα το κάνουν μέσα από το δικό τους παράδειγμα και μέσα από την ενθάρρυνση και την κινητοποίηση, όχι μέσα από πίεση και ένταση. Η διαμόρφωση μίας σχέσης εμπιστοσύνης, η ικανότητα ποιοτικής ακρόασης και ουσιαστικής επικοινωνίας, ο σεβασμός στην προσωπικότητα, στη διαφορετικότητα, στις δεξιότητες, αλλά και στις δυσκολίες κάθε παιδιού είναι απαραίτητα συστατικά μίας ουσιαστικής σχέσης. Η αναζήτηση του γονέα να ανακαλύψει τον άνθρωπο που διαμορφώνεται μπροστά στα μάτια του και να του μεταδώσει τις αξίες του είναι συνεχής και συγκινητική, αν συνειδητοποιήσει κανείς την ευθύνη και τη χαρά αυτού του σπουδαίου ρόλου…
Καλή σχολική χρονιά σε όλους, μικρούς και μεγάλους!