Δεξιότητες των νηπίων

Καλωσορίζοντας τα Χριστούγεννα, φτάνουμε σχεδόν στο πέρας του πρώτου τριμήνου της σχολικής χρονιάς. Η περίοδος αυτή αποτελεί ακόμα μία περίοδο προσαρμογής για πολλά παιδιά, κυρίως για εκείνα που έχουν μόλις εισαχθεί σε νέα σχολική βαθμίδα. Τα νηπιάκια μας έχουν ακόμα την πολυτέλεια να απολαμβάνουν κυρίως το παιχνίδι, την κοινωνικοποίηση και τη συναισθηματική τους εκπαίδευση, 'υλικά' που είναι απαραίτητα για την ψυχο-συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Να δούμε όμως ποιες δεξιότητες είναι καλό να αποκτήσουν τη φετινή σχολική περίοδο τα παιδιά του νηπίου, ώστε να είναι ομαλή η ένταξή τους στο Δημοτικό.

Σύμφωνα με τα ηλικιακά ορόσημα, τους στόχους δηλαδή που ένα παιδί πρέπει να έχει κατακτήσει ανάλογα με την ηλικία του, ένα παιδί νηπίου είναι σε θέση πλέον να ακούσει προσεκτικά μία ιστορία και να απαντήσει σε ερωτήσεις κατανόησης, όπως και να αφηγηθεί το ίδιο μία εμπειρία του, ένα παραμύθι ή μία φανταστική ιστορία με επαρκή δομή στις προτάσεις του και ακολουθώντας χρονική ακολουθία κατά την περιγραφή των γεγονότων. Επίσης, γνωρίζει τις ημέρες της εβδομάδας, λέει τραγούδια ή ποιήματα , κάνει ερωτήσεις εκφράζοντας ενδιαφέρον για τη λειτουργία των αντικειμένων και τον κόσμο γύρω του και διαθέτει επαρκές λεξιλόγιο για να επικοινωνήσει ποιοτικά τόσο με ένα παιδί, όσο και με έναν ενήλικα. Τέλος, είναι απαραίτητο να ολοκληρώσει τη φωνολογία, την ικανότητα δηλαδή να προφέρει 'καθαρά' όλα τα φωνήματα, όλους τους ήχους της γλώσσας. Η ορθή άρθρωση όλων των φωνημάτων είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί πριν την ένταξη του παιδιού στο Δημοτικό, τόσο για συναισθηματικούς λόγους (για την αποφυγή έκθεσης από συμμαθητές ή διστακτικότητα του παιδιού να μιλήσει στην τάξη), όσο και για λόγους μάθησης : ένα παιδί που μαθαίνει να γράφει, ουσιαστικά εκφωνεί και γράφει αυτό που ακούει. Είναι πιθανό, λοιπόν, προφέροντάς την παραποιημένα, να τη γράφει λανθασμένα.

Σε επίπεδο κινητικότητας, είναι σημαντικό ένα παιδί να είναι σε θέση να κάνει κουτσό, να κλωτσά μπάλα, να κόβει με ψαλίδι, να γράφει το όνομά του, καθώς να αρχίζει να αντιγράφει γραμματικά σύμβολα και αριθμούς. Επίσης, είναι σε θέση να ντύνεται μόνο του και να διατηρεί την προσοχή του έως ότου ολοκληρώσει τη δραστηριότητα ή να παίζει επιτραπέζια παιχνίδια, ακολουθώντας τη σειρά του και διαχειριζόμενο με επιτυχία την ήττα ή τη νίκη. Σε περίπτωση που το παιδί δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει σε κάποιους από τους παραπάνω στόχους, είναι σημαντικό η οικογένεια να απευθυνθεί στη νηπιαγωγό και αν κριθεί απαραίτητο, σε ειδικό , ώστε να διερευνηθεί αν είναι απαραίτητη η ενσωμάτωση σε ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα. Οι γιορτές αποτελούν πάντα μία ευκαιρία να βρεθούμε κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα..

Καλές γιορτές σε όλους, με Υγεία, Αγάπη, Χαρά...