Κάτι καινούργιο στη ζωή μας ¨Κορονοιός και μένουμε σπίτι¨

                                                 

    Ο κορονοιός έχει χαρακτηριστεί και επίσημα, ως πανδημία, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ένα από τα πρώτα δραστικά μέτρα της κυβέρνησης, ήταν το κλείσιμο όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Εικόνες και έννοιες πρωτόγνωρες εισέβαλαν στην καθημερινότητά μας, δημιουργώντας πρωτόγνωρα συναισθήματα σε μικρούς και μεγάλους. Εμείς, ως ενήλικες, οφείλουμε αφενός να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και αφετέρου να διαφυλάξουμε την σωματική και την ψυχική υγεία των παιδιών.


    Ένα πρώτο βήμα είναι η σωστή ενημέρωση των παιδιών, αφού πρώτα έχουμε φιλτράρει τους δικούς μας φόβους. Σε ένα πρώτο επίπεδο λοιπόν, προσαρμόζουμε το λεξιλόγιο μας στο γνωστικό επίπεδο του παιδιού και του παρέχουμε επαρκή πληροφόρηση, κυρίως εστιασμένη στις οδηγίες προσωπικής υγιεινής. Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι τα παιδιά, την κρίσιμη αυτή ώρα, έχουν ανάγκη από ένα δομημένο πρόγραμμα, μια ρουτίνα, έτσι ώστε να αισθάνονται ασφάλεια.


    Είναι καλό κατά καιρούς να ξεφεύγουμε από το πρόγραμμά μας, με δεδομένο όμως ότι ο χρόνος που περνούν στο σπίτι τους είναι πλέον πάρα πολύς, θα ήταν αρκετά ωφέλιμο να φτιάξουμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα, με σαφείς δράσεις μέσα στην ημέρα. Το πρόγραμμα μπορεί να αποφασιστεί από κοινού αλλά και να αλλάζει όταν κρίνεται απαραίτητο. Στη συνέχεια, σας παραθέτουμε προγράμματα και δραστηριότητες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.


Επισημαίνουμε ότι τα προγράμματα αυτά είναι ενδεικτικά και στόχο έχουν την δημιουργική απασχόληση των παιδιών καθώς και την αποφυγή του αισθήματος ανηδονίας.
    Επίσης στα πιο μικρά παιδιά, μπορούμε να κολλήσουμε καρτέλες, με σύντομες οδηγίες και με εικονογράφηση (π.χ. βάζουμε στον νιπτήρα εικόνα που να τους θυμίζει να πλένουν πάντα και σωστά τα χέρια τους ή στην πόρτα της εισόδου εικόνα που να συμβολίζει να βγάλουν και να αφήσουν τα παπούτσια τους έξω και να αλλάξουν τα ρούχα τους).
    Τέλος δεν ξεχνάμε να παρακινούμε τα παιδιά μας να εκφράζουν τα αρνητικά τους συναισθήματα (άγχος, θυμός κ.α.) μέσα από την ζωγραφική τους, τις χειροτεχνίες τους, την ανάγνωση βιβλίων, την δημιουργία από κοινού ιστοριών κ.α. Όσο «μένουμε σπίτι» ας εκμεταλλευτούμε αυτήν την περίοδο, για να περάσουμε πιο δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά, να επαναπροσδιορίσουμε τις στάσεις και τις αξίες μας στη ζωή και να παραμείνουμε αισιόδοξοι, γενναίοι και παραγωγικοί! Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να βγούμε νικητές!!!

                                                                                                    Ζαλογιάννη Παναγιώτα Ψυχολόγος
                                                                                                    Σταμάτη Νίκη Λογοθεραπεύτρια